Chronische huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem gaan gepaard met een substantiële psychosociale impact. Naast de lichamelijke klachten zoals jeuk, ervaren patiënten bijvoorbeeld stemmingsklachten, schaamte, verlaagd zelfvertrouwen en sociale angst. Desondanks wordt de psychosociale impact van huidaandoeningen nog altijd structureel onderschat en onvoldoende door artsen herkend in de klinische praktijk.
In tegenstelling tot de eerste nieuwe verworvenheden in systeem(immuun)therapie voor psoriasis was het lang wachten op vernieuwende lokale dermatologische behandelingen. De laatste jaren bereiken meerdere moleculen (stilaan) klinisch fase 3-onderzoek met mogelijk ook commercialisatie. De ontdekkingen van nieuwe targets en hierop inwerkende molecules evolueren snel, zo snel dat elke stand van zaken op moment van schrijven reeds onvolledig lijkt. Hierbij toch een overzicht.
Minstens 50% van de patiënten met een inflammatoire darmaandoening vertoont huidafwijkingen. De ernst van de huidafwijkingen is zeer wisselend en de behandeling vergt een nauwe samenwerking tussen dermatoloog en gastro-enteroloog om het diagnostische en therapeutische beleid te verbeteren. Dit artikel beschrijft de belangrijkste huidafwijkingen bij inflammatoire darmaandoeningen en het diagnostische beleid van de dermatoloog.
De American Academy of Dermatology heeft haar congresactiviteiten opnieuw opgestart, en deed dat meteen op een erg hoog niveau. Het programma van de Late-Breaking Clinical Trials omvatte meerdere grote studies naar atopisch eczeem en psoriasis.
Psoriasis is een heel vaak voorkomende systemische ontstekingsziekte die zeer invaliderend kan zijn vanuit functioneel en esthetisch oogpunt, en waarvan de niet-cutane implicaties soms slecht worden begrepen. Op welke symptomen moeten we letten? Hoe kunnen we zeker zijn van de diagnose? Welke behandelingen kan de huisarts aanbieden? Een update over deze frequente pathologie met dr. Pierre-Paul Roquet-Gravy (Dermatologie, Grand Hôpital de Charleroi).
Heb je weleens afgevraagd waarom eenzelfde behandeling of interventie ingesteld door verschillende artsen leidt tot evenveel verschillende uitkomsten, ongeacht welke uitkomstparameter in beschouwing wordt genomen? Het is daarenboven fascinerend om vast te stellen dat het effect van een specifieke behandeling niet alleen afhankelijk is van arts-factoren maar ook van patiënt-factoren.
In de voorbije jaren werden verschillende nieuwe farmacologische therapieën op de markt gebracht voor de behandeling van psoriasisartritis. De combinatie van dit uitgebreide therapeutisch arsenaal met het heterogene aspect van de ziekte maakt dat het niet steeds eenduidig is welke therapie geschikt is voor welke patiënt.
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...